Založ si blog

Naozaj nezištná obnova námestia Slobody?

Bombastická správa. Námestie Slobody sa ide prerábať. Áno to námestie, kde sú už takmer dva roky tabuľky s označením vstup len na vlastné nebezpečie.  A zrazu príde známy, kontroverzný developer hovoriaci o sociálnej zodpovednosti voči mestu a „nezištne“ ponúka pomoc. Developer HB Reavis, primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a starosta starého mesta p. Števčík informáciu o obnove námestia Slobody ohlásili na spoločnej tlačovej besede.

Aby sme sa pochopili hneď na začiatku, tento text nie je na mierený voči developerom. Spoluprácu developerov s mestami alebo obcami nezatracujem, dokonca môže byť za jasne stanovených pravidiel aj prospešná. Ale musí mať svoje jasné pravidlá a byť transparentná. Úplne ideálne formou zmluvy, kde budú vymenované presné benefity takejto spolupráce, vrátane tých, ktoré dostane developer.

 

Obnovím námestie za protislužbu?

Ale sme na Slovensku, zahoďme ružové okuliare a prestaňme sa tváriť, že developer, zrazu pochytil nutkavú potrebu nezištne pomôcť. Tomuto neuverí hádam nikto. A najmä hrajme férovo voči občanom a neklamme si, že načasovanie tohto projektu bolo náhodné. HB Reavis bojuje o významné investície,  bude prerábať autobusovú stanicu v Bratislave, a verejne sa prezentoval projekt lanovky. Tento projekt je povedzme veľmi kontroverzný a masívne ho kritizovali tak odborníci ako aj verejnosť.  Netreba byť naivní, sme na Slovensko a slovko nezištnosť, najmä z pohľadu silného a známeho developera, ktorý má v Bratislave svoje záujmy znie skôr ako sci-fi. Je náhoda, že po prvotnej neutrálnej reakcii, v prípade projektu lanovky pred pár dňami mesto zaujalo k tomuto nápadu pozitívny postoj? „Hlavné mesto Slovenskej republiky Bratislava víta každú takúto významnú iniciatívu zameranú na rozvoj hlavného mesta. Primátor Nesrovnal oceňuje záujem investorov podieľať sa na tomto rozvoji,“  A zrazu tu máme na stole projekt obnovy námestia Slobody.  Developer HB Reavis „bojuje“ v prípade projektu autobusovej stanice ako aj lanovky o status významnej investície. A keďže status významnej investície môžu dostať iba projekty v minimálnej hodnote minimálne 100 miliónov EUR a znamenal by pre investore obrovské výhody, je na mieste pýtať sa, čí sa v tomto prípade nejedná o tichú dohodu medzi mestom a developerom. Ja ti obnovím námestie a ty mi odklepneš súhlasné stanovisko. A suma, ktorou chce developer podporiť obnovu námestia Slobody, je v porovnaní s výhodami významnej investície malou kvapkou v mori a mnohonásobne sa mu môže vrátiť.

 

Politiku rozvoja mesta má tvoriť mesto a nie developeri

Účasť developerov na procese obnovy verejných priestranstiev alebo rozvoji miest a obcí môže byť štandardnou a efektívnou spoluprácou. Kľúčovou vecou je, že mesto musí poznať svoje potreby, prezentovať návrhy a vízie a ak to nejde z vlastných prostriedkov, tak hľadať na projekty možných partnerov.  Len nemôže to fungovať spôsobom, že nechám námestie chátrať, umiestnim tam tabule vstup na vlastné nebezpečie a potom odpálim tlačovku a postavím verejnosť pred hotovú vec a obyvateľom oznámim, že prvé proces realizácie sa začne do konca júla. A už je vlastne všetko dohodnuté. A buď to bude takto alebo vôbec.  Bez toho aby si mesto stanovilo svoje priority alebo viedlo verejnú diskusiu. A návrh predostrel developer

 

Opätovne na „tajňáša“

Žiaľ, stalo sa akousi štandardnou politikou, že súčasné vedenie mesta o svojich projektov prakticky nikoho neinformuje. Boli sme svedkami utajených auditov, prípravy obrovského obstarávania na verejné osvetlenie bola bez účasti verejnosti, keď sa zo dňa na deň sa vo vestníku objavilo oznámenie o obstarávaní. Prístup k materiálom nemali dokonca ani poslanci mestského zastupiteľstva, umožnené im bolo iba nahliadnuť do dokumentácie a to iba v prípade ak podpísali mlčanlivosť. Starostovia, ktorých sa verejné osvetlenie bytostne dotýka nevedeli takisto takmer nič. A podobná situácia je aj v tomto prípade. Verejnosť a ani poslanci nič netušili. Je neprípustné, aby verejnosť bolo za dňa na deň postavená pred hotovú vec. Rokovania mesta Bratislava s developerom sa začali už v minulom roku, tak prečo takéto tajnosti? HB Reavis dokonca uviedol, že dlhodobo s mestom Bratislava a aj so Starým mestom spolupracujú. Áno? O akú spoluprácu sa jedná? Za akých podmienok? A za akú protihodnotu?

 

Mesto ani developer netušia čo bude v druhej fáze s námestím. Dočkáme sa na námestí podzemných garáží?

Čo je ale najviac zarážajúce, na tlačovej besede samotný primátor a developer HB Reavis priznali, že nevedia aká bude druhá fáza projektu. Má byť fundraising, štúdie a analýzy a uvidíme. A ozaj, má byť zriadená „odborná porota“, ktorá bude rozhodovať o ďalšej etape. Podľa informácií z tlačovky, tam má byť zastúpený mesto Bratislava, Staré mesto a perličkou bola informácia od samotného developera, že odborná porota by mala mať medzinárodný rozmer. Týmto medzinárodným rozmerom bol myslený ich spolupracovník, čiže človek ktorého platia. Transparentná porota ako vyšitá. A v kuloároch sa čoraz viac rozpráva o tom, že HB Reavis má zálusk na podzemné garáže na námestí Slobody…A ako asi zahlasuje „odborná porota“, keď príde na lámanie chleba?

Znova otváracie hodiny v Starom Meste

21.03.2017

Všade na svete je bežné, že ak mi bývanie nevyhovuje, presťahujem sa. Tak napríklad ak zdedím byt po babičke, ktorá býva pri železničnej trati, nebudem predsa meniť trafikon vlakových súprav ani prekladať koľajnice, ale byt predám a kúpim si iný v prostredí, ktoré mi vyhovuje. To platí aj v prípade, ak sa v území začne s výstavbou obchodného centra, ďalšieho [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 13090x
Priemerná čítanosť článkov: 6545x

Autor blogu

Kategórie