Založ si blog

Znova otváracie hodiny v Starom Meste

Všade na svete je bežné, že ak mi bývanie nevyhovuje, presťahujem sa. Tak napríklad ak zdedím byt po babičke, ktorá býva pri železničnej trati, nebudem predsa meniť trafikon vlakových súprav ani prekladať koľajnice, ale byt predám a kúpim si iný v prostredí, ktoré mi vyhovuje. To platí aj v prípade, ak sa v území začne s výstavbou obchodného centra, ďalšieho bytového domu alebo napríklad lunaparku. Proste mesto či obec sú stále živé organizmy a charakterizuje ich zmena. Samozrejme, že sú aj stabilizované územia, kde už maximálne vysadia strom alebo doplnia lavičku na sedenie.  Tieto informácie poskytuje územný plán, ktorý je platný aj niekoľko desiatok rokov a dáva aspoň akú-takú záruku, že sa v oblasti, kam sa chceme presťahovať nebude stavať zoologická záhrada alebo motokrosová dráha.

V podobnej situácii sú aj obyvatelia starého mesta, ktorí síce žijú v stabilizovanom území, ale ich pohodlie je ohrozované mestským ruchom spojeným s prevádzkou reštaurácií, kaviarní, diskoték a spoločenských udalostí tak typických pre ostatné svetové aglomerácie. Centrum každého mesta je charakteristické nielen svojimi pamätihodnosťami a pretlakom turistov teraz už takmer v každom ročnom období, ale aj sieťou poskytovania najmä stravovacích a zábavných služieb. Tie padnú vhod po dlhom dni a spestria dlhé zimné večery alebo oživia teplé letné noci. Avšak nie v Bratislave. Po tom, čo sa staromestská radnica pokúsila obmedziť otváracie hodiny prevádzok len do desiatej hodiny, narazila na protesty nielen zo strany podnikateľov, ale aj obyvateľov, ktorí svoje bývanie v centre mesta akceptujú aj s „pridanými hodnotami“ a majú radi mesto, kde to žije. Radnica tak pripravila nový návrh  – diskotéky, nočné kluby budú môcť byť otvorené do štvrtej, reštaurácie do polnoci a podniky vo dvore len do desiatej – a jeho cieľom je podľa starostu Števčíka zjednotiť pravidlá pre všetky prevádzky. Čiže ako si prevádzku nazvete, tak budete mať otvorené. Novinkou by bolo, že prevádzky, ktoré budú otvorené po desiatej, si budú musieť merať hlučnosť a zabezpečiť, aby neprekročili povolené limity. Obyvatelia by teda mali tiež merať hlučnosť, aby mali v rukách nejaký dôkaz, či bol alebo nebol povolený limit prekročený. Dodržiavanie pravidiel bude kontrolovať ako inak mestská polícia, teda presnejšie 4 okrskári. Výborný je aj nápad s lepením plagátikov sa nápisom Pssst!, ktoré by mali utíšiť zákazníkov pri odchode z podniku. Takže ak si cestou z kina budete chcieť ešte skočiť na pirôžok alebo hot-dog, tak smola, na výber ostane len reštauráciu alebo diskotéka. Je teda úplne jasné, že to celé smeruje k zjednoteniu a zrovnoprávneniu podnikateľov a tým aj nás obyvateľov. Prijatím tohto nariadenia vytvoria ďalšie podmienky na to, aby tí vyvolení podnikatelia zvýšili ceny nápojov a jedál, keďže konkurencia bude zatvorená alebo bude v lepšom prípade ešte merať hlučnosť. A toto určite ako obyvatelia nášho mesta oceníme.

O návrhu budú poslanci miestneho zastupiteľstva hlasovať 28. marca. Budeme veriť, že tento raz ich neopustí zdravý rozum a schvália ako sa hovorí „user friendly“ a skutočne jednotné pravidlá.

Naozaj nezištná obnova námestia Slobody?

30.05.2017

Bombastická správa. Námestie Slobody sa ide prerábať. Áno to námestie, kde sú už takmer dva roky tabuľky s označením vstup len na vlastné nebezpečie. A zrazu príde známy, kontroverzný developer hovoriaci o sociálnej zodpovednosti voči mestu a „nezištne“ ponúka pomoc. Developer HB Reavis, primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a starosta starého mesta p. Števčík [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 13088x
Priemerná čítanosť článkov: 6544x

Autor blogu

Kategórie